P. FREŠO: Prezident vydláždil cestu čisto smeráckemu kandidátovi

02.01.2013 Bratislava

Bratislava 2. januára (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič vydláždil cestu tomu, aby bol za generálneho prokurátora zvolený čisto politický nominant Smeru-SD. Myslí si to predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, ktorý je rozhodnutím hlavy štátu nevymenovať Jozefa Čentéša za šéfa prokurátorov sklamaný.

"Obávam sa, že toto je skutočným posolstvom k 20. výročiu Slovenskej republiky. V akom stave máme justíciu, prokuratúru a ako nakladáme s rozhodnutiami parlamentu," uviedol na dnešnom brífingu v Bratislave Frešo.

Rozhodnutie hlavy štátu považuje Frešo za takmer neobhájiteľné. "Opierať rozhodnutie o také malicherné veci, ako sú rozhovory politikov v médiách, znamená istým spôsobom spochybňovať demokraciu, keďže títo politici sa vyjadrovali v rámci svojho mandátu. Očakával som, že v odôvodnení budú naozaj vážne dôvody, pre ktoré sme museli rok a pol čakať," povedal Frešo.

Poukázal tiež na to, že všetky uvedené skutočnosti sú už dávno známe. "Väčšina z nich bola známa deň po voľbe a je takmer neobhájiteľné, prečo tak dlho otáľal s rozhodnutím," poznamenal šéf SDKÚ-DS. Zároveň poukázal na to, že Generálna prokuratúra bola rok a pol "v polohybernovanom stave, kedy nemala poriadneho šéfa". Frešo očakáva, že v budúcnosti sa už nebudú objavovať takéto sklamania a "takmer neobhájiteľné rozhodnutia".

Prezident SR Ivan Gašparovič oznámil svoje rozhodnutie o nevymenovaní Čentéša predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi. "Ďalší postup Národnej rady SR bude v zmysle Ústavy SR," TASR dnes informovala Darina Jahelková z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Gašparovič v odôvodnení rozhodnutia uvádza politizáciu voľby šéfa prokurátorov, kauzu Sasanka, vyhlásenia bývalej premiérky Ivety Radičovej, viaceré podania na Ústavný súd SR, zmenu rokovacieho poriadku, skartovanie výpovede Igora Matoviča o korupcii v politike či podozrenia z korupcie v súvislosti s voľbou. Čentéš čakal na rozhodnutie hlavy štátu od 17. júna 2011, teda od zvolenia do funkcie vtedajšou vládnou koalíciou.
 

Vyberte región